Spring naar inhoud

Koningschieten 2017

Kermiszaterdag, 9 september, was voor het Sint Catharina en Sint Barbara Gilde Mierlo een zeer gedenkwaardige dag. Traditioneel wordt op die dag een nieuwe Koning 'geschoten'; wie met zijn schot de houten vogel naar beneden schiet, wordt geïnstalleerd als nieuwe gildekoning.

Vorig jaar was dit voor het eerst een pas geïnstalleerde gildezuster, Nelly de Hoon. Als haar opvolger kreeg dit jaar het jongste lid van het gilde, Sevenja Ronken de zware Koningsketen omgehangen door Regerend Deken Sjoerd Overwater. Met het 169e schot schoot zij de vogel naar beneden. Daarna werd de traditionele erewijn gedronken en Sevenja kreeg hiervoor een prachtig versierd glas van de (met haar 90 jaren) oudste gildezuster ven het gilde: Mien van de Burgt.

Sevenja heeft onlangs haar 20e verjaardag gevierd en is daarmee het jongste lid van de vereniging. Sevenja is pas 9 maanden officieel verbonden aan het gilde als gildezuster. Vorig jaar tijdens de teerdag van het gilde in december werd zij als zesde gildezuster geïnstalleerd. Ook dat was al een gedenkwaardige gebeurtenis in het gilde, omdat na de oprichting van het gilde zo'n 540 jaar geleden uitsluitend mannen werden toegelaten tot de vereniging.

Nu dus in drie jaar na de komst van de dames, gaat de hoogste titel binnen het gilde voor de tweede keer naar een gildezuster. De gildekoning(in) heeft het komende jaar allerlei representatieve verplichtingen en het recht om de overheid (het bestuur) van advies te dienen en de vergaderingen van de overheid bij te wonen.