Spring naar inhoud

Koningschieten 2018

Theo Lenders schoot zich bij het 180e schot naar Koning 2018!

Op kermiszaterdag in Mierlo, 8 september wordt bij het Sint Catharina en Sint Barbara Gilde traditioneel het Koningschieten georganiseerd.
De afgelopen twee jaren werden dit zeer gedenkwaardige dagen omdat toen tweemaal achterelkaar een gildezuster zich tot koning(in) schoot.
Maar zaterdag jongstleden schoot gildebroeder Theo Lenders na in totaal 180 schoten, de laatste stukjes van de houten vogel naar beneden.
De eerste drie schoten werden gemaakt door pastoor J. Kloeg, wethouder Peter Looijmans en de Mierlose Mens 2018 Toon van den Eijnden.
Na het schieten kreeg Theo Lenders door de Regerend Deken, Ria Overwater, de zware zilveren Koningsketen omgehangen. Theo kreeg een prachtig versierd glas van de (met haar 91 jaren) oudste gildezuster van het gilde Mien van de Burgt. Daarna werd de traditionele erewijn gedronken.
Theo Lenders werd tijdens de Teerdag in 2004 tot gildebroeder geïnstalleerd en was in de afgelopen jaren actief in het bestuur van het gilde als Dekenschatbewaarder (penningmeester) en Deken.
De gildekoning heeft het komende jaar allerlei representatieve verplichtin-gen en het recht om de overheid (het bestuur) van advies te dienen en het gilde als schutter te vertegenwoordigen bij Regionale en Kringwedstrijden.